Rådgivning og besigtigelser

Nationalmuseets kirkekonsulenter er i henhold til Lov om folkekirkens kirker og kirkegårde rådgivere for folkekirkens Stiftsøvrigheder i antikvariske spørgsmål. Kirkekonsulenternes primære rådgivning er flerstrenget og foregår ved:

  • Afgivelse af høringssvar

  • Besigtigelsesbesøg

  • Tilsyn

  • Konsulentrunder

Høringer Afgivelse af høringssvar ang. antikvariske, arkæologiske og bevaringsmæssige forhold i forbindelse med projektering af byggesager er en af kirkekonsulenternes kerneopgaver.

Kirkekonsulenterne udtaler sig, når menighedsrådene ansøger stiftsøvrigheden om tilladelse til at udføre projekteret anlægsarbejde og istandsættelser. Konsulenterne vil på baggrund af en vurdering af projektets indvirkning på kirken og/eller kirkegårdens kulturværdier anbefale eller fraråde et projekt til udførelse. Museets konsulenter har således ikke hjemmel i loven til at projektere eller godkende byggesager; heller ikke hvis sagen omhandler istandsættelse af kalkmalerier eller historisk inventar. Bemyndigelsen til at godkende byggesager ligger udelukkende hos stiftsøvrigheden.

Besigtigelser og tilsyn Besigtigelsesbesøg er ofte nødvendigt i projekter, der vedrører kalkmalerier og historisk inventar og munder ud i, at der udarbejdes konkrete retningslinjer for konservering og restaurering eller andre former for behandlinger, håndteringer, sikringer, ændringer og ombygninger af kirkens kalkmalerier og historiske inventar (jf. punktet ”Besigtigelse af kalkmalerier og historisk inventar ndf.).

Rådgivningen kan også bestå i retningslinjer for den bedste og mest velegnede kalkning af kirken. Retningslinjerne skal indarbejdes i projektansøgninger til stiftet.

Nationalmuseets arkæologiske rådgivning finder sted efter at stiftet har godkendt en byggesag, og den består i tilsyn, registrering og sikring af arkæologiske forhold i kirkernes murværk, gulv og tagværk samt i jorden på kirkegårde og i kirkegårdsmurenes sten og opbygning.

Menighedsråd kan henvende sig med anmodninger om besigtigelsesbesøg, rådgivning eller spørgsmål til kirkekonsulentsekretariatets e-mail: kirkekonsulenter@natmus.dk.

I det følgende finder du yderligere information om Nationalmuseets forskellige rådgivningsopgaver.

Konsulentrunder
En stor del af kirkekonsulentfunktionens rådgivning foregår på konsulentrunder ude i kirkerne. Menighedsråd kan tilmelde sig disse konsulentbesøg via stiftet, hvis menighedsrådet har ideer til forandring, ønsker om udbedring eller spørgsmål til et igangværende projekt. Stiftet inviterer de relevante konsulenter, og det pågældende emne bliver gennemgået og diskuteret ude i kirken. Konsulentrunden er til gavn for alle: menighedsrådet får indsigt i konsulenternes faglige vurderinger og konsulenterne får indblik i menighedsrådets tanker og den aktuelle situation i kirken. Ved ønske om deltagelse på en konsulentrunde kontaktes det pågældende stift, som kirken hører under.

Besigtigelse af kalkmalerier og historisk inventar En stor del af kirkekonsulenternes rådgivning foregår desuden ved besigtigelsesbesøg i kirkerne. Jf. Lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde, har Nationalmuseet en særlig rolle, når det gælder konservering, restaurering eller ændring af kalkmalerier og historisk inventar: ”(…) ændring eller istandsættelse af kalkmalerier og inventar, der er ældre end 100 år, kun må ske i henhold til forslag, der er tilvejebragt igennem Nationalmuseet”.

Det betyder altså, ”at projekter, som indebærer istandsættelse, konservering, restaurering, sikring, ændringer, flytning og håndtering vedr. kalkmalerier og historisk inventar kun må udføres på baggrund af Nationalmuseets retningslinjer”. Disse retningslinjer kan kun afstikkes på baggrund af et besigtigelsesbesøg i kirken, hvor kirkekonsulenterne klarlægger kalkmaleriernes og det historisk inventars bevaringstilstand og behov for istandsættelse. Ligeledes klarlægges, hvilke bevaringsmæssige hensyn, der skal indarbejdes ved sikring af kalkmalerier og inventar, samt hvilke hensyn der skal udvises ved håndtering, ændring, ombygning, flytning eller nybemaling af det historiske inventar.

Såfremt et menighedsråd påtænker at foranstalte et projekt som berører kalkmalerierne eller det historiske inventar, skal de således anmode om et besigtigelsesbesøg af Nationalmuseets kirkekonsulenter. Anmodning om besigtigelser af kalkmaleri og historisk inventar bør pga. en ventetid på op til 1 år ske i god tid, dvs. allerede tidligt i selve projekteringsfasen.

Når de konserveringsfaglige kirkekonsulenter har været i kirken for at besigtige kalkmalerier og historisk inventar, udarbejdes der en besigtigelsesrapport med retningslinjer samt råd og vejledning for den specifikke kirke. Herefter kan menighedsrådet eller deres arkitekt foretage en projektering, hvori Nationalmuseets retningslinjer skal indarbejdes. Projektet skal indeholde materiale- og arbejdsbeskrivelser samt prisoverslag fra det konserveringsværksted, der ønsker til at varetage det konserveringsmæssige arbejde på baggrund af Nationalmuseets retningslinjer.

Ventetid og gyldighed
Ud af de ca. 2400 kirker i Danmark rummer langt størstedelen historisk inventar og eventuelt kalkmalerier. Menighedsrådene er ofte meget aktive, og vil passe bedst muligt på deres kirke og dens antikvariske værdier, hvilket udmunder i et stort antal anmodninger om besigtigelser årligt. Af denne grund er der ventetid på Nationalmuseets kirkekonsulenters besigtigelse af både kalkmalerier og historisk inventar. Det kan derfor altid anbefales, at menighedsråd anmoder om besigtigelse i god tid i projektets opstartsfase.

En besigtigelsesrapport er som udgangspunkt gyldig i 10 år. I nogle tilfælde kan gyldighedsperioden forlænges eller forkortes, men dette vurderes af kirkekonsulenterne i det konkrete tilfælde. Er der tvivl om, hvorvidt der allerede foreligger en besigtigelsesrapport, eller om en besigtigelsesrapport forsat er gældende, kan der rettes henvendelse til Nationalmuseets kirkekonsulentsekretariatet med henblik på at afklare sagen.

Kalkning og kalkningstjenesten
I forbindelse med kalkningsprojekter kan der til tider være tvivl om det rette valg af metode og materialer i den pågældende kirke. For at sikre, at en indvendig kalkning bliver bedst mulig og mest holdbar og samtidig beskytter eventuelt tildækkede (skjulte) kalkmalerier, bør der før indvendig nykalkning foretages en besigtigelse af Nationalmuseets kirkekonsulenter. Besigtigelsesrapporten, der udarbejdes på baggrund af besøget i kirken, udstikker retningslinjerne for kalkningens metode og materialebrug samt den medfølgende sikring, dvs. foranstaltninger med henblik på at beskytte det historiske inventar og eventuelle kalkmalerier imod kalkstænk, stød og støv.

I forbindelse med indvendig kalkning kan der ligeledes opstå behov for yderligere vejledning og/eller undersøgelser under udførelsen, og her kan Nationalmuseets Kalkningstjeneste rekvireres (mod vederlag) via kirkekonsulentfunktionens sekretariat. I visse sager kan det desuden være en forudsætning for stiftets godkendelse af et projekt, at Kalkningstjenesten kaldes ud til kirken før og/eller under arbejdet (f.eks. ved beskæring op mod kalkmalerier, rensning af hvælvoverflader, afsætning/vurdering af kalkningsprøver). Dette vil fremgå af stiftets afgørelse, som sendes til menighedsrådet. 

Rådgivning vedr. sikringsarbejde
Ifm. istandsættelsesarbejder inde i kirken skal det historiske inventar sikres således, at det ikke beskadiges af støv og stød eller uhensigtsmæssig håndtering. I kirker med kalkmaleridekoration kan der tillige være behov for sikring heraf, og ved tag- og loftsarbejder i kirker, hvor der findes kalkmalerier over hvælv, skal disse næsten urørte kalkmalerier også sikres mod slag og stød før arbejdet påbegyndes. Retningslinjer for sikring af kalkmalerier og historisk inventar skal udarbejdes af Nationalmuseets kirkekonsulenter, og disse vil fremgå af besigtigelsesrapporterne. Selve sikringsarbejdet skal udføres på baggrund af Nationalmuseets retningslinjer af en faguddannet konservator, eller efter dennes anvisninger. Sikringsarbejdet skal være godkendt af stiftet, og projektansøgninger skal derfor beskrive og budgettere sikringsarbejdet og herunder indeholde konservators eget prisoverslag for sikringsarbejdet.

Arkæologi Ved indgreb i bygningsdele vil der oftest være behov for arkæologisk tilsyn. Nationalmuseets kirkearkæologer skal i så fald kontaktes og indgår herefter i dialog med byggeleder/menighedsråd/arkitekt om behovet for arkæologisk tilstedeværelse under grave- og anlægsarbejde. Ved grave- og anlægsarbejde på kirkegården skal Nationalmuseets kirkearkæologer også kontaktes (læs mere her: “Kirkearkæologi”).

Det skal understreges, at der ikke må foretages indgreb i ældre bygningsdele og at gravearbejde på kirkegården ikke må igangsættes, før man har været i dialog med kirkearkæologerne.

Kirkearkæologernes arbejde skal inkluderes i projektansøgningens budget.

Kontakt til Nationalmuseets kirkearkæologer sker ligeledes via kirkekonsulenter@natmus.dk, og her er det byggelederens ansvar at tage kontakt i gerne god tid, men senest 5 uger før arbejdets start, således at samarbejde omkring den arkæologiske undersøgelse kan planlægges bedst muligt.

Øvrig rådgivning og videre projektering
En vigtig del af Nationalmuseets rådgivningsopgave er også at besvare henvendelser og spørgsmål fra menighedsråd, arkitekter, håndværkere m.m., både forud for projektering og undervejs i byggesager, idet dialogen med de relevante aktører er essentiel for et godt resultat.

Nationalmuseet giver også mulighed for hjælp og vidensdeling via det offentligt tilgængelige Antikvarisk-Topografiske Arkiv (ATA@natmus.dk). Arkivet rummer oplysninger om historiske forhold og tidligere projekter i de danske kirker, hvilket især er gavnligt for arkitekter, som påtænker at udarbejde et projektforslag til en byggesag.

I forbindelse med selve udarbejdelsen af et projektforslag, som indarbejder Nationalmuseets rådgivning, anbefaler Nationalmuseet, at menighedsrådet hyrer en kirkekyndig arkitekt med erfaring fra lignende sager. Dette er dog undtaget projekter, som udelukkende omhandler konservering og restaurering af kalkmaleri og historisk inventar, idet sådanne arbejder kan styres af det konserveringsværksted, der er godkendt af stiftet til at varetage opgaven.